PEC 1910 pakt podiumplaatsen in eindklassement crosscompetitie

Geschreven door: Lindy Burgman op Zondag 18 Februari 2018 20:02, 808 keer bekeken

De vierde en laatste wedstrijd van de Gelders- Overijsselse crosscompetitie vond plaats op het parcours in Kraggenburg waarop in 2019 en 2020 het Nederlands Kampioenschap cross wordt gehouden. Voor de PEC 1910-atleten die nog zicht hadden op een podiumplaats in het eindklassement van de competitie, stond er in Kraggenburg veel op het spel. Alleen Thomas Reining (C-junior) was op de startstreep al zeker van de winst in het klassement. Hij had alle voorgaande wedstrijden al gewonnen. Ook nu liet hij zien een klasse apart te zijn. Hij won de wedstrijd met bijna een minuut voorsprong op nummer twee.

Voor Bas de Jong (B-junior) was het een stuk spannender. Hij moest met de Almelose Hakim Riadi de strijd aangaan voor de zege in het eindklassement. Bas, die één van de drie wedstrijden van zijn grootste concurrent had weten te winnen, stond met een goed uitgedacht strijdplan aan de start; dat werkte! “Ik wist dat ik de wedstrijd van begin af aan hard moest maken. Dat was mijn enige kans om hem los te lopen.” Bas liep van begin af aan op kop met Hakim Riadi in zijn rug. De laatste ronde ontstond zoals verwacht het verschil. Bas won de wedstrijd met vijftien seconden voorsprong en pakte daarmee ook de winst in het klassement. In dezelfde wedstrijd liep David Prins, ondanks dat zijn benen niet heel goed aanvoelden, naar de negende plek.

Lars van Surksum wist met een vierde plek in Kraggenburg de bronzen beker veilig te stellen in het klassement bij de mannen senioren korte cross. “Voor mijn gevoel gaat het elke cross beter”, vertelde Lars die tijdens de wedstrijd luid werd aangemoedigd door alle aanwezige D-junioren die hij traint. Zijn pupil Sara Meijer (eerstejaars D-junior) liep in deze competitie erg constant en nam glunderend de bronzen beker in ontvangst. “Gelukkig zat op dit parcours na de grote heuvel nog een stuk waar ik snelheid kon maken.” Sara liep al vroeg in het programma en bewees daarna haar trainingsmaatjes een dienst door - met de bronzen beker in de hand - hen fanatiek aan te moedigen.

Arne Mulder pakte in Kraggenburg de winst bij de senioren lange cross en moest alleen een master 35+ voor zich dulden. Arne kwam tevreden over de finish: “Het ging goed. Ik liep op een lekker ritme. In de laatste ronde stapte ik in een gat en viel. Daarbij verloor ik mijn schoen. Hoewel ik op één schoen verder liep, kwam ik toch nog heel dicht bij de koploper Erik Driesen.” Mulder zal net als een aantal andere PEC 1910 atleten, over drie weken in het Amsterdamse Bos van start gaan bij het Nederlands Kampioenschap cross.

Verassend waren het zilver in het klassement voor de dolblije Ids Peenstra (tweedejaars D-junior) en het brons voor Tessa Harbrink (C-junior). Beiden hebben zij deze mooie klassering te danken aan een sterk optreden in Kraggenburg waar zij als tweede over de finishlijn kwamen. 

Naast Tessa liepen ook Indy Sasso, Joanne Lehr en Mandy Hansma een goede wedstrijd bij de C-meisjes. Mandy laat dit seizoen een mooie progressie zien en finishte in Kraggenburg knap als vijfde. Joanne was wat werd achtste, maar was niet zo tevreden. “Dit parcours met mul zand en heuvels ligt mij niet zo.” Bij Indy Sasso ging het ook deze keer weer goed. Zij werd tiende.

Olivier van Benthem, leeftijdsgenoot van Ids, had het zwaar in de slotfase van de wedstrijd en moest tot op de finishlijn flink strijden om een aanstormende concurrent voor te blijven: dat lukte! In dezelfde wedstrijd liep Joris van Dam over het mooie afwisselde parcours naar de veertiende plek. Voor hem was dit de eerste cross van de competitie. De één jaar jongere Olaf Souren en Thijs ter Maat maakten het vooral onderling erg spannend. Olaf wist Thijs nipt voor te blijven.  

Bij de eerstejaars D-junioren stonden maar liefst twee PEC 1910-atleten op het podium. Boyd Steur liep een sterke wedstrijd, door al snel de tweede positie te pakken en die niet meer af te staan. Daarmee pakte hij ook het zilver in het eindklassement. Boyd werd op de voet gevolgd door clubgenoot Lukas Smit die naast hem op het podium plaats mocht nemen om de brozen beker in ontvangst te nemen.

Stan Ruessink hoefde bij de korte cross mannen slechts twee plaatsen toe te geven op Lars en werd zesde. Sander Kloosterziel ging deze wedstrijd erg diep en kwam helemaal kapot als achtste over de finishlijn. “Ik had geen macht, ik ben net ziek geweest,” zo verklaarde Sander. Joël Plantinga was sowieso al blij met het feit dat hij na een langere blessureperiode, eindelijk weer een wedstrijd kon lopen! Met een negende plaats kon hij dan ook zeker tevreden zijn.

Al vroeg op de dag liepen A-pupillen Sannah de Vries en Sofie Vos naar respectievelijk de negende en tiende plaats.  


Bijlagen